Panduan Membeli CCTV Rumah di Malaysia

Di atas: Kamera CCTV tanpa wayar dipasang di luar rumah

Bagaimana anda menyambungkan tenaga kepada unit CCTV?

Semua kamera pengawasan memerlukan sumber tenaga. Malah kamera CCTV tanpa wayar juga memerlukan kuasa. Jadi, pilihan yang ada adalah memasangkannya ke soket berkuasa AC, atau membeli kamera CCTV berkuasa bateri.

Untuk kamera bertenaga AC, cabarannya adalah mencari jalan keluar untuk memasangnya, terutamanya jika anda akan memasang kamera anda di sudut dinding dan siling anda. Untuk mengelakkan keserabutan wayar, anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada pakar CCTV atau Penggera atau juruelektrik untuk melakukan pemasangan untuk anda. Mereka dapat memanjangkan pendawaian dari outlet tenaga terdekat, dan menyembunyikannya di belakang siling plaster anda, atau meletakkan beberapa trunking untuk menyembunyikannya.

Sebagai alternatif, anda boleh menemui kamera pengawasan berkuasa bateri di pasaran. Kamera ini tidak perlu dipasang, jadi anda boleh memasangnya di mana-mana sahaja.

Kelemahan kamera CCTV berkuasa bateri adalah bahawa bateri perlu diisi semula (atau diganti baterinya) setiap beberapa bulan. Beberapa model bertahan selama 6 bulan.

Kelemahan lain pula ialah anda tidak dapat melakukan rakaman 24 jam berterusan dengan kamera bertenaga bateri. Mereka hanya dapat merekam ketika diaktifkan, misalnya dengan butang, atau ketika mengesan pergerakan. Maka, kamera seperti itu lebih berguna sebagai kamera pada loceng atau bel pintu, atau dipasang di tempat dengan lalu lintas manusia yang minima, seperti halaman belakang atau laman sampingan anda.

Di atas: Kamera CCTV dengan pengesanan gerakan dan penglihatan malam

Di manakah anda akan menyimpan rakaman itu?

Kamera pengawasan moden menyimpan semua rakaman yang dirakam secara digital di salah satu pilihan yang disebut di bawah:

Pilihan 1: Simpan semua rakaman dalam perakam video digital (DVR). DVR adalah peranti yang mengandungi cakera keras (biasanya sekitar 1 TB atau lebih). Dalam penyediaan DVR, kamera anda boleh menjadi analog (bermaksud kamera ini serupa dengan kamera filem lama, dan tidak membuat fail video digital). Kamera menghantar video ke DVR, yang mengubahnya menjadi fail video seperti MP4, lalu menyimpannya. Manfaat menggunakan cakera keras ialah anda dapat menyimpan lebih banyak rakaman sebelum ruang cakera habis.

Daripada menggunakan kamera analog yang lebih lama, anda juga boleh memasang kamera digital, juga dikenali sebagai kamera IP. Ini adalah kamera moden yang merakam video digital dengan cara yang sama seperti telefon bimbit anda, dan menghantarnya ke peranti rakaman video atau perakam video rangkaian (NVR). Banyak kamera IP juga menghantar video ke NVR melalui WiFi rumah anda. Tetapi, jika anda mempunyai banyak lantai atau dinding tebal di rumah anda dengan liputan WiFi yang terhad, kemungkinan anda tidak boleh menyimpan video dengan dengan memori terhad.

Pilihan 2: Simpan semua rakaman pada kamera itu sendiri. Sekiranya anda mempunyai kamera IP dan bukannya kamera analog, ia mungkin mempunyai slot kad SD. Kamera IP menghasilkan fail video digital, dan anda boleh menyimpan semua rakaman pada peranti itu sendiri, pada kad micro SD.

Tetapi, bergantung pada saiz kad SD mikro, dan juga resolusi video, kad simpanan mungkin akan mengisi dalam hanya satu atau dua hari. Walaupun anda mempunyai kad SD 64 GB, kad tersebut hanya dapat merakam video berterusan selama 6 hari. Kemudian, sebarang rakaman baru akan memadamkan rakaman terdahulu. Kaedah ini disyorkan jika anda unit kamera yang sedikit.

Pilihan 3: Simpan semua rakaman di Internet. Beberapa jenama kamera IP menyediakan penyimpanan awan atau cloud (mungkin memerlukan bayaran langganan bulanan) untuk menyimpan rakaman anda, jadi anda tidak memerlukan NVR di rumah anda.

Sama seperti mempunyai akaun One Drive atau iCloud, semua rakaman yang dimuat naik ke akaun penyimpanan awan anda jadi anda tidak memerlukan kabel tambahan.

Manfaatnya ialah semua rakaman anda dapat disimpan selama yang anda mahukan, dan anda tidak akan kehilangan apa-apa. Tetapi, semua rakaman ini boleh memakan sambungan Internet rumah anda, dan akan memperlahankan perkhidmatan lain seperti Netflix atau permainan video dalam talian.

Di atas: CCTV tanpa wayar dengan kad microSD untuk menyimpan video secara tempatan

Bagaimana anda akan mengakses rakaman pengawasan?

Cara anda mengakses rakaman akan bergantung pada tempat anda menyimpannya.

Sekiranya anda menyimpannya pada DVR atau NVR, anda boleh memasang monitor ke DVR atau NVR. Atau, anda boleh memasang DVR atau NVR ke penghala rumah anda, sehingga dapat diakses melalui telefon anda melalui Internet.

Sekiranya anda menyimpannya pada kad SD pada kamera IP itu sendiri, anda boleh mengeluarkan kad SD dan melihat kandungannya di komputer riba anda. Atau, jika anda mempunyai kamera IP tanpa wayar, anda boleh menyambungkannya melalui rangkaian WiFi rumah anda. Apabila kamera diaktifkan oleh Internet, anda boleh menyambungkannya ke penghala rumah anda untuk melihat rakaman yang dirakam dari mana-mana sahaja.

Apabila anda mengakses kamera IP melalui Internet, anda juga mendapatkan pemantauan secara langsung dalam masa nyata, menggunakan aplikasi mudah alih. Anda juga boleh mendapatkan amaran di telefon anda apabila kamera diaktifkan dengan fungsi dan sensor pergerakan. Walaupun anda bercuti di luar negara, anda boleh mendapatkan siaran langsung kamera anda bila-bila masa yang anda mahukan.

Sekiranya anda memuat naik semua rakaman ke awan atau cloud, anda perlu log masuk ke laman web mereka untuk mengakses rakaman anda.

Di atas: Kamera awan yang dibolehkan Internet membolehkan anda melalui aliran langsung dari telefon anda

Harga pemasangan CCTV rumah di Malaysia

Mari kita lihat beberapa contoh petikan pengawasan rumah dari penyedia penyelesaian CCTV Malaysia, untuk membantu anda memahami maksud spesifikasi yang berbeza:

Contoh A: Penyelesaian CCTV kamera analog yang disambungkan ke DVR

 

Pakej CCTV RM1580 yang disediakan oleh KNCY Smart Solutions di atas merangkumi:

Cara membaca petikan ini:

Contoh B: Penyelesaian kamera IP yang disambungkan ke NVR

Petikan Pemasangan CCTV RM2500 yang disediakan oleh SOS Solution di atas merangkumi:

Cara membaca petikan ini:

Berdasarkan dua petikan di atas, anda dapat melihat bahawa penyelesaian kamera IP 4 unit hampir RM1,000 lebih mahal berbanding dengan penyelesaian kamera analog 4 unit. Walau bagaimanapun, kelebihan penyelesaian kamera IP adalah ia dapat ditingkatkan menjadi 8 kamera di kemudian hari tanpa perlu mengganti komponen apa pun.

Bagaimana perbandingannya dengan membeli beberapa kamera CCTV dari kedai elektronik?

Melihat harga CCTV di atas, anda mungkin tertarik untuk membeli kamera anda sendiri dari Lazada atau Senheng, dan memasangkannya sendiri.

Sebagai contoh, kamera CCTV wifi 1080p setara dari D-Link berharga sekitar RM300 setiap satu. Membeli 4 daripadanya akan menelan belanja sebanyak RM1200, bukan? Tetapi, jangan lupa anda juga perlu membeli kad simpanan untuk setiap kamera dan memasang setiap kamera sendiri. Anda juga memerlukan soket elektrik dan juga pendaiwaian elektrik bagi setiap kamera.

Kelemahan lain: Keempat-empat kamera akan menghantar data menggunakan WiFi rumah anda. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan WiFi semasa anda berada di luar negara, anda tidak akan dapat melihat rakaman siaran langsung. Dan, jika kamera anda menyimpan rakaman ke akaun storan awan atau cloud secara berkala, kamera anda mungkin akan memperlahankan kelajuan Internet anda.

Kesimpulan

Kamera pengawasan rumah, yang secara tradisinya dikenali sebagai CCTV rumah, kini menjadi kebiasaan penghuni rumah di Malaysia. Faktor utama adalah keselamatan; untuk mencegah kes dan risiko pecah masuk serta jenayah lain. Tetapi, ia juga digunakan untuk mengawasi ahli keluarga yang lain seperti bayi dan anak-anak. Ciri canggih juga mengubah kamera menjadi ‘rumah pintar’, dengan pengecaman wajah dan sensor gerakan.

Terdapat banyak penyelesaian CCTV di pasaran, tetapi secara umum, anda akan membuat keputusan berdasarkan faktor utama seperti lokasi dan bilangan kamera, serta bagaimana anda ingin mengakses dan merakam rakaman tersebut. Kamera analog juga kebiasaannya lebih murah daripada kamera IP.

Untuk hasil terbaik, anda sebaiknya berbincang dengan pakar CCTV di Malaysia yang akan mengesyorkan penyelesaian yang tepat serta khidmat nasihat untuk kediaman anda (atau pejabat).